Een Milieubewuster Thuis

Wanneer je comfortabel thuis je alledaagse activiteiten onderneemt, zul je opmerken dat veel apparaten om ons heen aangedreven worden door energie. Van het aanzetten van de verwarming in de ochtend, het poetsen van je tanden met een elektrische tandenborstel, tot het zetten van je kopje koffie en het wassen van de vieze sportkleding van de kinderen.

De laatste jaren verbruiken we met alle Nederlanders steeds meer energie en stijgt de vraag naar energiebesparende maatregelen. Dit is ook niet zo gek als je kijkt naar hoe de moderne samenleving alsmaar technologisch verder ontwikkeld. Echter, dit is niet alleen slecht voor het milieu, maar ook voor ieders portemonnee.

Wonen zonder gas

Meer dan de helft van de Nederlanders gebruikt aardgas op dagelijkse basis voor het verwarming van water, het koken van het eten en het verwarmen van het huis. Dit kan ook anders. Inmiddels pusht de overheid om nog voor 2050 compleet van huishoudelijk gas af te zijn. Om te besparen op gas, wordt duurzame energie gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan zonnepanelen, windparken en waterstofgas. Helaas zijn er tegenwoordig nog huishoudens die afschrikken van het woord duurzaam, omdat ze bang zijn dat het juist meer geld en tijd zou kosten. Dit is echter het tegenovergestelde. De meest simpele manier om te beginnen aan duurzame energie in huis, is om te koken zonder gas. Zo kunnen huishoudens makkelijk overgaan op elektrisch, keramisch of inductie koken. Dit is niet alleen voordelig voor je portemonnee, maar ook veiliger voor het complete huishouden. Zo kun je bijvoorbeeld nooit het gas per ongeluk aan laten staan en is het schoonmaken van het fornuis makkelijker.